ridder.punt.nl
Zee visserij vissersschepen en vis
Allerlei
 

 
 
Klik voor het foto - album 
 
 
Of klik de afbeeldingen onder
  
Noordzee          Bries
 
Vissig                Vangst vd dag
 
Koud weer       De Riddervloot
 
Warmer ?        Haai en Walvis
 
Engels                    Funny's
 
Kustwacht               Alaska
 
Russisch                  Duits
 
Hektrawlers          Japans
 
Arnemuiders       Wieringers
 
Texel                 Vlissingers
 
Spaans               Noors
 
Twinrig               Namibië
 
Vuurtorens         Zendschepen
 
Snörrevaad Noorwegen
 
 
 
Salvage of the "Tricolor"
 
 
Klik voor meer foto's
 
 
 
 
Klik voor bijzondere Vis
 
 
Tonijnen
 
Hektrawlers
 
Snappers
 
 
 
 
Belgische Visserschepen

Onestat Teller

Zoeken
Mosselsector vreest voor bestaan
Mosselsector vreest einde bestaan
Klik voor foto serie over de mosselvisserij
Mosselsector vreest einde.
 
AMSTERDAM - Nog een dag mogen Zeeuwse vissers Ierse mosselen uitzaaien in de Oosterschelde. Woensdag bepaalde de Raad van State dat dit vanaf zaterdag verboden is. Het betekent volgens de mosselvissers het einde van de Zeeuwse mosselindustrie. Portret van een hoogbejaarde sector.
 
De driekoppige bemanning van de YE96 is optimistisch. Tijdens het uitvaren onder een mooie lentezon denkt nog niemand aan het naderende einde. „Als je niet positief denkt, mag je hier niet werken”, lacht matroos Corjan de Ridder.
 
De tocht op de Oosterschelde voert naar een van de percelen die hun 126 jaar oude bedrijf bezit. In november zijn Ierse mosselen uitgestrooid, zodat die nog wat kunnen groeien en de typische Zeeuwse eigenschappen kunnen opnemen. De grond en het zoutgehalte in de Oosterschelde zorgen voor de wereldberoemde zilte smaak.
En juist die gaat verdwijnen. In de Waddenzee en de Oosterschelde, waar de Zeeuwse mosselen leven, is te weinig zaad om aan de vraag te voldoen. Daarom wordt het in het buitenland opgevist en uitgestrooid in de Oosterschelde.
Van de Raad van State mag dit niet meer, want er is niet aangetoond dat het risicovrij is voor de natuur in de Oosterschelde. Er zouden gevaarlijke organismen mee kunnen komen, die vogels en planten aantasten. De vergunning aan veertig Zeeuwse visserijbedrijven is met de uitspraak ingetrokken.
 
Ook mosselbedrijf Prins & Dingemanse uit Yerseke haalt zijn zaad vooral uit Ierland. Jurist A. van Oost legt uit dat dit juist gebeurt om te voorkomen dat gevaarlijke organismen in de Oosterschelde komen. „We kunnen het ook ver uit het buitenland halen, maar juist dan komen exoten in het water. In Ierland is hetzelfde water met dezelfde organismen als hier.” Bovendien vindt Van Oost de uitspraak uniek. „Normaal ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Wij zijn nu schuldig omdat er geen bewijs is dat we niet schuldig zijn.”
 
Ook stuurman Nico Nieuwenhuize van de YE96 betreurt de uitspraak. „Wij zijn op en top natuurmensen”, zegt hij terwijl het visnet over de bodem van de Oosterschelde schuurt. „Daarom is het zo wrang. Kijk naar de natuur rond de mosselbanken. Er komen garnalen af op het mosselzaad dat we uitzaaien. In de jaren vijftig waren er geen eidereenden in de Waddenzee en nu zijn die er juist wel, sinds we meer mosselzaad strooien. Dat is toch schitterend?“
 
Van Oost stelt dat „vijfhonderd jaar cultuur kapotgaat.” Volgens de jurist ligt in Nederland 20 miljoen kilo mosselzaad. „Maar er is 100 miljoen nodig. Dat kunnen we alleen produceren als we vreemd mosselzaad mogen uitzaaien. Je begrijpt wat dat met de mosselprijs gaat doen. Vorig jaar kostte een kilo jumbo's op het hoogtepunt 7 euro. Die gaat naar kaviaarprijs. Ik verwacht deze zomer ongeveer 11 euro.
In Yerseke, mosselhoofdstad van de wereld, werken zo'n 2500 mensen in de mosselindustrie. In het hoogseizoen loopt dat op tot 4000 mensen. Ter vergelijking: het dorp zelf telt 6500 inwoners. „In heel Yerseke verdwijnen 2000 banen. Indirect komen er 10.000 op de tocht te staan. H. Lacor van Roem van Yerseke spreekt zelfs over 3000 banen die direct zullen verdwijnen.
 
Het net van de YE96 komt met 500 kilo mosselen omhoog. Geboren en getogen in Ierland, gerijpt in Zeeland. De smaak wordt door Nieuwenhuize direct getest. Met een mesje haalt hij een mossel uit zijn schelp. Die smaakt goed. Vers, rechtstreeks uit zee. „Mijn broer en ik hebben zoons van 17 en 19 jaar oud. Denk je dat wij niet duurzaam zullen vissen, niet voor de natuur zorgen? Zij willen ook werken. Alleen voor de kinderen al zouden we goed voor de natuur moeten zorgen.” Of die kinderen nog een leven lang mosselen zullen vissen? De mosselsector zelf denkt hoogbejaard te zijn.
 
Bron: De Telegraaf.
 
 
Dit kan einde verhaal zijn
door Piet Kleemans

BRUINISSE - Het is in Bruinisse het gesprek van de dag. Het verbod op het in de Oosterschelde verzaaien van Ierse mosselen heeft in het vissersdorp voor onrust gezorgd. De stemming onder de vissers is neerslachtig en gelaten. Het is de zoveelste bedreiging, en wel een van de ernstigste waar de bedrijfstak ooit mee geconfronteerd is.
 
De meeste kotters in zowel de Vissers- als de Vluchthaven liggen er verlaten bij. Een enkeling is nog aan boord bezig met wat onderhoudswerk, maar de meeste vissers zitten al thuis. Chris Rijkse spuit het dek van de Bru 72 schoon.

Hij kreeg het vak met de paplepel ingegoten, zoals de meeste Bruse mosselsvissers. Opa was visser, vader was visser en wat is er dan logischer dan dat je als kleinzoon en zoon ook voor die bedrijfstak kiest?

Rijkse werkt zo’n tien jaar in de visserij en zou niet anders meer willen.

„Maar ik moet zeggen dat het wel steeds minder leuk wordt. Op den duur wordt het gewoon onmogelijk om je werk te blijven doen en het zou mij heel erg spijten als ik met dit werk zou moeten stoppen, want ik doe dit gewoon supergraag. Het is een prachtig mooi vak.“

Mosselvisser André de Ronde, de werkgever van Rijkse, is de laatste om dat te ontkennen. Maar net als Rijkse houdt hij zijn hart vast voor de toekomst van de mosselvisserij. „Dit is de zoveelste stap in de verkeerde richting.“

Net zoals de meeste andere Bruenaars kan De Ronde zich eigenlijk niet voorstellen dat de mosselvisserij ooit uit Bruinisse zou verdwijnen. Maar onmogelijk is het zeker niet, waarschuwt hij.

Beperkingen

De afgelopen jaren zijn de mosselvisserij steeds meer beperkingen opgelegd. De uitspraak van de Raad van State kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

De Ronde: ,,Op het wad mag steeds minder en mede daardoor is de mosselvisserij in Zeeland afhankelijk geworden van import van Ierse mosselen. Zonder die import kunnen we eenvoudig niet meer. Ik krijg het gevoel dat onze strot langzaam maar zeker dichtgeknepen wordt en dat is geen lekker gevoel. Als we voor het najaar niet opnieuw toestemming krijgen voor het zaaien, is het einde verhaal. Dan gaat deze bedrijfstak ten onder. En dan moet je niet denken dat dat niet kan gebeuren, want dat dachten ze ook van de kokkelvisserij. En je weet hoe het die bedrijfstak vergaan is.“

Mócht de Bruse mosselvisserij kopje onder gaan, dan zal een fors aantal bedrijven meegesleurd worden in de val, voorspellen Rijkse en De Ronde. Rijkse: „Het gaat niet alleen om dat rijtje kotters hier. Het gaat ook om mosselhandel, toeleveranciers, en machinefabrieken.“

Afhankelijk

De Raad van State volgt onder andere de Zeeuwse milieufederatie (ZMF) in haar bewering dat het zaaien van Ierse mosselen in de Oosterschelde schadelijk is voor het leven in die Oosterschelde. De Ronde gaat de stelling dat de vissers onvoldoende rekening houden met het milieu de pet ver te boven. „Het is te gek voor woorden. Wij als mosselvissers zijn afhankelijk van de natuur. Dan zou je toch wel gek zijn als je die natuur schade toe zou brengen? Nee, ik weet echt absoluut niet wat wij fout doen. Ik weet alleen dat we het tij tegen hebben.“

De Ronde is niet het type dat zich gewillig naar de slachtbank laat leiden. Hij heeft zijn hoop gevestigd op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het uitzaaien van Ierse mosselen op de Oosterschelde. „Als dat echt schadelijk zou zijn, hadden we dat naar mijn idee al lang moeten merken. Ik kan me echt niet voorstellen dat de Oosterschelde er schade van ondervindt. Wat dat betreft blijf ik positief denken.“  Bron: PZC. 
 

Reacties

op 24-03-2006 23:47
wil je ook meedoen aan de petitie betreffende het behoud van de Mosselvangsten in Zeeland
teken dan ook even op het volgende adres:
http://www.axci.nl/?ln=ned&id=2
Alvast bedankt voor de medewerking
U kunt ook tekenen via de site
www.vrijevolk.com
www.actiefront.nl
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Web/Foto links
 
 
 
 
De Schotse visserij
 
 
Hoezo geen vis ??
 
De Deense visserij
 
 
  Hoezo GEEN vis ??
 
 Klik en tel op
 
 
 
 
 
 
Tonijn Purse-Seiners
 
Visserij in de 3de Wereld
 
 
 
Schelpdier kwekerijen Z.A
 
Picassa visserij album
 
 
Foto - Links 2
 
 
 
 
Rubrieken Visserijnieuws
De Rubrieken
 

Olieprijs
 
Sponsor

Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl