ridder.punt.nl
Zee visserij vissersschepen en vis
Allerlei
 

 
 
Klik voor het foto - album 
 
 
Of klik de afbeeldingen onder
  
Noordzee          Bries
 
Vissig                Vangst vd dag
 
Koud weer       De Riddervloot
 
Warmer ?        Haai en Walvis
 
Engels                    Funny's
 
Kustwacht               Alaska
 
Russisch                  Duits
 
Hektrawlers          Japans
 
Arnemuiders       Wieringers
 
Texel                 Vlissingers
 
Spaans               Noors
 
Twinrig               Namibië
 
Vuurtorens         Zendschepen
 
Snörrevaad Noorwegen
 
 
 
Salvage of the "Tricolor"
 
 
Klik voor meer foto's
 
 
 
 
Klik voor bijzondere Vis
 
 
Tonijnen
 
Hektrawlers
 
Snappers
 
 
 
 
Belgische Visserschepen

Onestat Teller

Zoeken
Regelgeving teistert mosselkwekers
Regelgeving teistert mosselkwekers
Mosselvisserij  klik voor foto's
In juni trachtte de vereniging 'Vrienden van de Mossel' aan de verzamelde pers uit te leggen waarom er te weinig mosselen zijn. Het is niet de natuur die de mosselkwekers nu parten speelt, maar de Europese regelgeving 'Vogel- en Habitatrichtlijn' die door de Nederlandse overheid heel rigide wordt toegepast én door de lage instapdrempel die de Nederlandse burger heeft om juridisch op te treden.
 
"Voor 180 euro kan een burger een hele sector plat leggen," verduidelijkte Jaap Holstein, voorzitter van de mosselhandel. "Doordat de overheid ecologisten handvaten in de wetgeving aanreikt, stappen deze gemakkelijk naar de rechter. En als ze bovendien de rechtzaak ook nog winnen, wordt hen het bedrag van 180 euro ook nog terugbetaald" merkt hij cynisch op.
 
De voorjaarsvisserij was zo'n testcase. De overheid verleende een vergunning om 15.000 metrische ton mosselzaad op te vissen. Ecologisten verweten de kwekers te weinig te laten liggen voor de vogels en de rechter gaf hen gelijk waardoor de visserij diende te stoppen. Hans van Geijsbergen: "Wij moeten steeds een passende beoordeling geven die aantoont dat wij geen negatieve impact veroorzaken op het milieu. Het is net hetzelfde alsof je moet aantonen dat er geen witte kraaien bestaan!"

Hiermee is het duidelijk dat mosselzaad de achillespees is van de sector. Om aan de jaarlijkse behoefte van 100 miljoen kilo mosselen te kunnen voldoen, zou in principe zo een 65 miljoen kilo zaad opgevist moeten kunnen worden. In 2003 betrof de aanvoer 41.663.900 kilo, in 2004: 33.136.100 kilo en in 2005 werd 18.763.300 kilo mosselzaad aangevoerd. Duidelijk minder dan de behoefte.

Daarbij komt nog dat de ecologisten bezwaren hebben bij de import van mosselzaad uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dit zou de tekorten deels kunnen helpen opvangen. Hun bezwaren zijn dat bij die import organismen mee geïmporteerd kunnen worden die vreemd zijn aan de fauna en flora van het marien milieu van Nederland.
 
Als je dit consequent zou doortrekken, zou alle internationale scheepvaart verboden moeten worden gezien ze hun ballastwater lozen voor onze kusten en havens. Opnieuw is het nu aan de mosselsector om wetenschappelijk aan te tonen dat de import van mosselzaad geen nadelige gevolgen heeft.

De mosselsector heeft vijftien jaar de tijd gekregen om aan te tonen dat ze duurzaam kunnen werken en het mosselzaad op andere manieren kunnen verwerven dan door het op te vissen in de natuur. Vandaag loopt er een rits aan initiatieven in die zin.
 
Zo wordt nagegaan op welke wijze meer rendement gehaald kan worden uit het beschikbare mosselzaad. Ook lopen er onderzoeken en experimenten om mosselzaad te winnen zonder dit te moeten opvissen. Hierbij wordt vandaag geëxperimenteerd met drijvende mosselzaadconstructies die het mosselzaad opvangen en bij Roem van Yerseke wordt geëxperimenteerd om mosselzaad te winnen in een hatchery aan land.

Hans van Geijsbergen: "De natuurtrein is op vaart en het lijkt dat we die niet meer kunnen stoppen. Als de sector geen resultaten kan boeken met haar innovaties, dan is ze gedoemd om als sector te verdwijnen!"

De Vrienden van de Mossel wil de problematiek waar de Nederlandse mosselsector mee kampt meer onder de aandacht van de burgers brengen. Ze geven voorlichtingsvergaderingen, voeren campagnes op allerlei manifestaties en proberen op allerlei manieren de aandacht van de media te trekken.
 
In de nabije toekomst willen ze hun actieterrein uitbreiden tot België. "De affiniteit van de Belgen met mosselen is vele male groter dan die van de Nederlanders", luidt het. Misschien kunnen onze ministers eens aan hun collega's in Nederland vragen waar Nederland mee bezig is?  Bron: Visaktua.
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Web/Foto links
 
 
 
 
De Schotse visserij
 
 
Hoezo geen vis ??
 
De Deense visserij
 
 
  Hoezo GEEN vis ??
 
 Klik en tel op
 
 
 
 
 
 
Tonijn Purse-Seiners
 
Visserij in de 3de Wereld
 
 
 
Schelpdier kwekerijen Z.A
 
Picassa visserij album
 
 
Foto - Links 2
 
 
 
 
Rubrieken Visserijnieuws
De Rubrieken
 

Olieprijs
 
Sponsor

Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl