ridder.punt.nl
Zee visserij vissersschepen en vis
Allerlei
 

 
 
Klik voor het foto - album 
 
 
Of klik de afbeeldingen onder
  
Noordzee          Bries
 
Vissig                Vangst vd dag
 
Koud weer       De Riddervloot
 
Warmer ?        Haai en Walvis
 
Engels                    Funny's
 
Kustwacht               Alaska
 
Russisch                  Duits
 
Hektrawlers          Japans
 
Arnemuiders       Wieringers
 
Texel                 Vlissingers
 
Spaans               Noors
 
Twinrig               Namibië
 
Vuurtorens         Zendschepen
 
Snörrevaad Noorwegen
 
 
 
Salvage of the "Tricolor"
 
 
Klik voor meer foto's
 
 
 
 
Klik voor bijzondere Vis
 
 
Tonijnen
 
Hektrawlers
 
Snappers
 
 
 
 
Belgische Visserschepen

Onestat Teller

Zoeken
Teveel pelagische vis is slecht voor bodemvis
Teveel pelagische vis slecht voor bodemvis
klik voor scholen vis
Vorig jaar liet een Belgische reder in VILT al optekenen dat onze kabeljauw is weggezwommen door de opwarming van het water. Ondanks alle vangstbeperkingen blijft het kabeljauwbestand intussen laag.
 
Tijdens een rondreis langs Canadese onderzoeksinstellingen zocht Kim De Rijck van De Standaard naar opheldering.

In de jaren zestig was de kabeljauw nog een veel voorkomende vissoort in de Atlantische Oceaan. Canadese vissers haalden meer dan een miljoen ton kabeljauw per jaar binnen. Na die vette jaren is de Atlantische kabeljauw sinds de jaren negentig een schaarse soort geworden.
 
Hoewel de vangstquota zijn teruggeschroefd, blijkt de soort zich nauwelijks te herstellen. Natuurverenigingen klagen over gebrekkige bescherming, maar wetenschappers vragen zich af of herstel nog wel mogelijk is.

In de Noordzee heeft de stijgende watertemperatuur de hoeveelheid plankton in het water doen dalen en de groeipieken verschoven. De kabeljauw, die zich voedt met miniscule planktondiertjes, zou daardoor honger lijden, vermoeden Europese zeebiologen.
 
En die honger zou mogelijk het herstel verhinderen. Ook Canadese onderzoekers vermoeden dat de opwarming het kabeljauwbestand beïnvloedt.

Eugene Colbourne van het Northwest Atlantic Fisheries Centre in St. John's bestudeert het effect van de temperatuur op de kabeljauw en stelde vast dat vier jaar oude vissen kleiner zijn naarmate ze in kouder water opgroeien. "Blijkbaar groeien ze sneller in warmer water", aldus Colbourne.
 
De relatief warme Golf van Maine is een van de weinig plaatsen voor de Canadese kust waar de kabeljauwpopulatie nooit echt is ingestort. "Maar de kabeljauwvangst blijft laag", zegt hij niettemin. "Mogelijk trekt kabeljauw weg naar het noorden, omdat hij kouder water verkiest", oppert George Rose van de Memorial University van Newfoundland.

"Kabeljauw leeft normaal in grote groepen, ze zwemmen heel dicht bij elkaar. Misschien zijn ze nu met zo weinig dat ze zich niet goed meer kunnen voortplanten, omdat hun hele systeem van migratie en paring verstoord is", opperen wetenschappers zoals Ken Frank van het Bedford Institute of Oceanography in de kustprovincie Nova Scotia.
 
"Maar we moeten niet opgeven", vindt George Rose, "er is genoeg vis om de voorraden weer op te bouwen". Hij verwijst daarbij naar de Noorse haring en de schelvis voor de Amerikaanse kust, twee soorten die weer in groten getale te vinden zijn.

"Misschien wordt de verzwakte kabeljauwpopulatie door zijn eigen prooidieren onder de knoet gehouden", oppert Ken Frank.
 
Hij bestudeert de ecosystemen waarin kabeljauw leeft en heeft vastgesteld dat de vissoorten die normaal door kabeljauw worden opgegeten, zoals haring en lodde, talrijker geworden zijn op plaatsen waar de kabeljauw is verdwenen. "Die soorten eten de eitjes en larven van bodemvissen zoals kabeljauw.
 
Misschien kan de kabeljauwpopulatie zich niet herstellen omdat het aantal kleinere vissen zo toegenomen is". Al voegt Ken Frank er meteen aan toe dat er wel zestig andere hypothesen zijn over het uitblijven van het kabeljauwherstel.   Bron : Vilt.
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Web/Foto links
 
 
 
 
De Schotse visserij
 
 
Hoezo geen vis ??
 
De Deense visserij
 
 
  Hoezo GEEN vis ??
 
 Klik en tel op
 
 
 
 
 
 
Tonijn Purse-Seiners
 
Visserij in de 3de Wereld
 
 
 
Schelpdier kwekerijen Z.A
 
Picassa visserij album
 
 
Foto - Links 2
 
 
 
 
Rubrieken Visserijnieuws
De Rubrieken
 

Olieprijs
 
Sponsor

Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl