ridder.punt.nl
Zee visserij vissersschepen en vis
Allerlei
 

 
 
Klik voor het foto - album 
 
 
Of klik de afbeeldingen onder
  
Noordzee          Bries
 
Vissig                Vangst vd dag
 
Koud weer       De Riddervloot
 
Warmer ?        Haai en Walvis
 
Engels                    Funny's
 
Kustwacht               Alaska
 
Russisch                  Duits
 
Hektrawlers          Japans
 
Arnemuiders       Wieringers
 
Texel                 Vlissingers
 
Spaans               Noors
 
Twinrig               Namibië
 
Vuurtorens         Zendschepen
 
Snörrevaad Noorwegen
 
 
 
Salvage of the "Tricolor"
 
 
Klik voor meer foto's
 
 
 
 
Klik voor bijzondere Vis
 
 
Tonijnen
 
Hektrawlers
 
Snappers
 
 
 
 
Belgische Visserschepen

Onestat Teller

Zoeken
Kabeljauw te kust en te keur
 
 
‘Bijna uitgestorven’ vis doet het mondiaal goed
OSLO – Als je sommige ngo’s hoort zou je geloven dat de kabeljauw op de rand van uitsterven staat. Het rigide Europese kabeljauwherstelplan bezorgt de visserij nog immer enorm veel ellende. Maar het kan verkeren: handel en consument kunnen zich opmaken voor grote hoeveelheden kabeljauw op de wereldmarkt.
 
Voor de grootste kabeljauwvisserij ter wereld, die in de Barentszzee, kan de TAC voor 2013 volgens ICES met 25 procent omhoog, naar 940.000 ton. De kabeljauwquota van IJsland kunnen het volgend quotumjaar (beginnend in september) ook omhoog, naar bijna 200.000 ton, wat een plus is van 22,5 procent.
 
Naar verwachting kan dat verder groeien, tot wellicht 250.000 ton in 2016. Zelfs in de Noordzee gaat het beter met de vis die volgens sommigen nog steeds op het punt van uitsterven staat. Het bestand is volgens ICES op het hoogste niveau in 15 jaar en de laatste vijf jaar verdubbeld. Op dit moment wordt de paaistand geschat op 65.317 ton. Hoewel de visserijmogelijkheden nog niet verbeteren zal dat op termijn mogelijk zijn.
 
De kabeljauw is het laatste decennium een peperdure vis geworden voor de consument. Drie tientjes in de viswinkel voor een kilo mooie kabeljauwfilet is geen zeldzaamheid. Voor de zeer populaire kibbeling is de vishandel massaal overgestapt op vissoorten als Alaska pollak en heek. Als dat niet zo is dan wordt er geadverteerd met ‘kibbeling van echte kabeljauw’, die uiteraard ook iets duurder is.
 
Ook voor andere bereidingen en bijvoorbeeld voor maaltijden in instellingen (foodservice) is massaal overgestapt op goedkopere witvis, waarbij hier ook de pangasius een onstuitbare opmars heeft gemaakt.
 
In hoeverre de consument het gaat merken aan de kassa valt nog te bezien, maar op de wereldmarkt is de prijs van kabeljauw (headed en gutted) de laatste anderhalf jaar al sterk gedaald. Als de prijzen blijven dalen zal volgens producenten een deel van de verhoogde quota in de toekomst mogelijk niet opgevist gaan worden, uit angst voor te lage prijzen.
 
Volgens de Noorse Export Council is de quotaverhoging van dit jaar voor de Barentszzee al voor een deel verantwoordelijk voor de verminderde exportwaarde van Noorse witvis over de eerste helft van 2012 (686 miljoen euro, 7 procent minder dan vorig jaar).
 
De Noren en Russen moeten nog beslissen (in oktober) over de TAC-verhoging in de Barentszzee, die overigens samenvalt met TAC-verlagingen voor schelvis, wat eveneens een belangrijke witvis is op de wereldmarkt. Volgens marktanalisten is er nog veel potentie voor kabeljauwafzet in onder andere de Verenigde Staten, Portugal, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Consumenten zullen profiteren van het groter aanbod en de lagere prijzen.
 
Als belangrijkste effect verwachten de marktkenners echter dat de kabeljauw (‘de zalm onder de rondvis’) de strijd zal aangaan met pollak, koolvis, pangasius en heek in de retail- en foodservicekanalen.
 
De consument zal alleen nog moeten wennen aan het idee dat het zorgenkindje kabeljauw gewoon volop in de zee zwemt. De sector zal dat goed moeten communiceren. Bron: Visserijnieuws.nl 
 
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Web/Foto links
 
 
 
 
De Schotse visserij
 
 
Hoezo geen vis ??
 
De Deense visserij
 
 
  Hoezo GEEN vis ??
 
 Klik en tel op
 
 
 
 
 
 
Tonijn Purse-Seiners
 
Visserij in de 3de Wereld
 
 
 
Schelpdier kwekerijen Z.A
 
Picassa visserij album
 
 
Foto - Links 2
 
 
 
 
Rubrieken Visserijnieuws
De Rubrieken
 

Olieprijs
 
Sponsor

Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl