ridder.punt.nl
Zee visserij vissersschepen en vis
Allerlei
 

 
 
Klik voor het foto - album 
 
 
Of klik de afbeeldingen onder
  
Noordzee          Bries
 
Vissig                Vangst vd dag
 
Koud weer       De Riddervloot
 
Warmer ?        Haai en Walvis
 
Engels                    Funny's
 
Kustwacht               Alaska
 
Russisch                  Duits
 
Hektrawlers          Japans
 
Arnemuiders       Wieringers
 
Texel                 Vlissingers
 
Spaans               Noors
 
Twinrig               Namibië
 
Vuurtorens         Zendschepen
 
Snörrevaad Noorwegen
 
 
 
Salvage of the "Tricolor"
 
 
Klik voor meer foto's
 
 
 
 
Klik voor bijzondere Vis
 
 
Tonijnen
 
Hektrawlers
 
Snappers
 
 
 
 
Belgische Visserschepen

Onestat Teller

Zoeken
Makreel TAC kan met 66 procent fors omhoog

Kopenhagen – ‘Niet meer dan 889.886 ton’. Het advies van ICES voor de makreelvangst van 2014 betekent dat de TAC voor de Noordoost-Atlantische makreel met 66 procent omhoog kan gaan ten opzichte van dit jaar.

De stand is kerngezond, ondanks de enorme vangsten de laatste jaren door IJsland, de Faerøer en het laatste jaar ook Groenland. Het is de echter de vraag of de vissers van de EU er veel mee opschieten.

Het makreelbestand is mega. Dat heeft de pelagische sector meermalen duidelijk gemaakt. Het blijkt ook uit surveys die de laatste vier jaar door Noorwegen, IJsland en de Faerøer werden uitgevoerd. ICES is daar steeds doof voor gebleven en baseerde zijn advies op de driejaarlijkse surveys, modellen en aanlandingsstatistieken. Vorig jaar werd het advies zelfs nog gevoelig verlaagd, tot frustratie van de sector.

Het wetenschappelijk adviesorgaan ICES is echter ‘om’. Het gaf vorige week vrijdag het advies vrij voor de makreel in het Noordoost-Atlantische gebied. Het advies komt er op neer dat de vangst niet meer mag zijn dan het gemiddelde van de totale vangsten van de afgelopen drie jaar door alle kuststaten, en dat is 889.886 ton. Het TAC-advies voor 2013 was 542.000 ton. ICES ziet het als een ‘interim-maatregel’ voor een jaar. Het komend jaar zullen alternatieve modellen ontwikkeld gaan worden, met daarin verwerkt meer informatie over de bestandsgrootte.

Alles wijst er op dat de makreelstand de laatste jaren is toegenomen, ondanks de vangsten door IJsland, de Faerøer en Groenland bovenop de door ICES geadviseerde TAC’s. Bij een internationale survey in de Noorse Zee en aangrenzende gebieden in juli en augustus 2013 werd naar schatting 8,8 miljoen ton makreel vastgesteld in 3,2 miljoen vierkante kilometer zeegebied (van Noordzee tot Bear Island en van de Noorse kust tot de Irminger Zee in Groenland). De jaarklasse 2010 maakte hier meer dan 20 procent van uit, gevolgd door de jaarklassen 2006, 2007 en 2011 met 15 procent elk en jaarklasse 2008 met 12 procent. Aan de jaarlijkse survey sinds vier jaar deden schepen uit Noorwegen, IJsland en de Faerøer mee.

PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort is blij dat ook ICES nu eindelijk toegeeft dat de makreelstand enorm is. Maar er zit ook een wrange kant aan. ,,Naarmate het conflict tussen de EU/Noorwegen en IJsland en de Faerøer voortschrijdt heeft ICES nu geconstateerd dat het bestand nog altijd mega is. Het lijkt wel een onbedoelde politieke boodschap aan IJsland, de Faerøer en Groenland dat ze er goed aan hebben gedaan om hun makreelvangsten vanaf nul onbeperkt op te voeren, terwijl de EU-vloot niet mocht profiteren van de toegenomen makreelstand. Een hard gelag.’’

Over twee weken vindt in Londen de ‘coastal states’ onderhandelingen over makreel plaats, waarin wordt gesproken over de verdeling van de makreel-TAC over de kuststaten. Van Balsfoort verwacht dat de Europese Commissie en veel lidstaten wellicht zullen denken dat met deze verhoogde TAC een besluit over de verdeling dichterbij komt dan ooit sinds de afgelopen jaren. De koek is groter. ,,Maar we zullen in percentages weg gaan geven, en dat gaan we ongetwijfeld merken als de TAC weer eens lager gaat worden.’’ Hij trekt een parallel met de blauwe wijting. Ook daar werd door IJsland, de Faeröer en ook Noorwegen in de jaren voor 2006 vrij op blauwe wijting gevist en werd de EU vloot tegengehouden. Bij de verdeling moest de EU een zeer fors aandeel weggeven aan de andere drie, terwijl sindsdien blauwe wijting niet meer voorkomt in de wateren van IJsland en Noorwegen en wel in EU wateren. ,,Mede in het licht van de makreelonderhandelingen wordt het tijd dat we een stuk van ons weggegeven blauwe-wijtingaandeel terugpakken”, aldus van Balsfoort.

Keurmerk

Makreel is de belangrijkste pelagische vissoort voor Noordwest-Europa, inclusief ons land. Het is de vissoort waar het meeste geld mee verdiend wordt. De Schotten benadrukken allereerst dat het wetenschappelijk advies conform de waarnemingen van de vissers is en dat consumenten met een gerust hart makreel kunnen eten, in de wetenschap dat de vis overvloedig voorkomt en duurzaam wordt gevangen. Vanwege de onmogelijkheid om afspraken te maken tussen de makreelvangende kuststaten EU, Noorwegen, IJsland en de Faerøer is de makreelvisserij vorig jaar het MSC-keurmerk kwijtgeraakt.

De enorme stand van makreel wordt in ieder geval in Noorwegen ook van de andere kant bekeken. De Noorse wetenschapper Leif Nottestad van IMR Research zei letterlijk: ,,Vang makreel met alles wat je waard bent.’’ De Noor vreest dat de sterke toename van de makreel kan leiden tot een tekort aan haring in de toekomst. De theorie is dat makreel jonge haring eet. De laatste jaren trekt de makreel steeds dieper de Noorse fjorden in. Onderzoek geeft aan dat de makreel zich noordwestwaarts uitbreidt om te paaien, en om in de zomermaanden te eten, met de enorme recente vangsten van IJsland en de Faerøer tot gevolg. Ook bij Groenland nemen de laatste jaren de vangsten toe. Bron: Visserijnieuws.nl

Lees ook: Vrees voor haring bestanden door overpopulatie makreel

 

Video: Ringnot.avi, Noorse ringzegen visserij op Makreel

Geupload op 22 mei 2010 door Mats Lundberg·

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Web/Foto links
 
 
 
 
De Schotse visserij
 
 
Hoezo geen vis ??
 
De Deense visserij
 
 
  Hoezo GEEN vis ??
 
 Klik en tel op
 
 
 
 
 
 
Tonijn Purse-Seiners
 
Visserij in de 3de Wereld
 
 
 
Schelpdier kwekerijen Z.A
 
Picassa visserij album
 
 
Foto - Links 2
 
 
 
 
Rubrieken Visserijnieuws
De Rubrieken
 

Olieprijs
 
Sponsor

Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
    Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl